Pojemniki na wino to pojęcie bardzo względne. Istnieje bowiem wiele rzeczy, które bezproblemowo możemy znaleźć pod tą nazwą, są takie, które zabezpieczają już gotowe butelki wypełnione alkoholem przed zbiciem, ale również takie, które potrzebne są przy jego fermentacji.
Pojemnik fermentacyjny na wino
Wino to chyba jeden z najbardziej szlachetnych alkoholi występującym na rynku. Jego produkcja jest jednak całkiem zawiła i skomplikowana. Począwszy od ogromnej ilości odmiany winogron i jego różnorodnych szczepów, poprzez nasłonecznienie winnic i warunki atmosferyczne towarzyszące przy ich wzroście, aż po cały cykl jego produkcji, w tym najważniejszej – fermentacji alkoholowej. Jeśli chodzi o wino, jest to proces podczas którego, pod wpływem enzymów i związków organicznych wytwarzanych przez drożdże powstaje lotny dwutlenek węgla i słynne %, czyli etanol. Właśnie w tej części produkcji potrzebne są pojemniki na wina, a raczej pojemniki fermentacyjne. Jest to alternatywa dla klasycznych, szklanych balonów, z tą zaletą, że wykonane są one ze zwykłego plastiku, który jest znacznie lżejszy i nie tłucze się. Łatwiejsze w myciu, posiadają szczenie zamknięte pokrywy i duże, elastyczne korki na rurki. Pionierem w ich produkcji stała się Szwecja, a oferowane przez nich pojemniki na wina najczęściej przyjmują pojemności 15, 30 oraz 60 litrów i doskonale nadają się do fermentacji win owocowych, nalewek oraz piwa. Mimo mniejszej wagi, stworzone są z grubszego rodzaju plastiku, więc zachowanie ich w sterylnych warunkach przychodzi z łatwością, nie ma też problemu z ich transportem czy przenoszeniem.
Wino mimo zawartości znacznej ilości „procentów”, jest szlachetnym trunkiem. Mają wiele odmian i rodzajów nadaje się zarówno do obiadów, kolacji czy słodkich deserów i ryb. Jest degustowane i uwielbiane przez miliony osób na całym świecie.