Przejdź do treści

Użycie wagi sklepowej

Trudno wyobrazić sobie sklep bez wagi. Wiele towarów sprzedawanych jest na wagę, a klienci chętnie je kupują niż paczkowane ponieważ mogą dowolnie wybrać ilość.

Co można ważyć na wadze sklepowej?

niewielka waga sklepowa casW zależności od wielkości sklepu na wagę sprzedawane są różne rodzaje towarów. Zazwyczaj jest to mięso, wędliny, sery oraz owoce i warzywa. Mięso i wędliny czasem pakowana są również próżniowo. Niektóre owoce i warzywa sprzedawane są na sztuki, pozostałe ważone są na wagach sklepowych. Niewielka waga sklepowa cas z pewnością będzie dobra do tego typu produktów, ale okaże się niewystarczająca do ważenia mięsa w rzeźni czy metali na skupie złomu. Tego typu punkty usługowe wyposażone są w specjalne sprzęty (wagi przemysłowe), znacznie droższe niż typowe wagi, które możemy spotkać w osiedlowych sklepach. Hipermarkety oferują również szeroki wybór makaronów, ryżu i kasz sprzedawanych na wagę. Orzechy i migdały klienci chętnie kupują paczkowane, jednak prawdziwi smakosze tych produktów wybierają te ważone. Sklepy często dają możliwość spróbowania towarów, skosztowanie i testowanie wyrobów zachęca do ich nabycia. Wagi sklepowe nie są drogie, ich ceny wahają się od 100 zł do 1000 zł. Te najdroższe posiadają wiele funkcji takich jak automatyczne ważenie. Każdą wagę trzeba przystosować do rodzajów sprzedawanych produktów. Przed rozpoczęciem użytkowania należy dokładnie wprowadzić wszystkie towary wraz z ceną za 1 kilogram. Ciągłe zmiany asortymentu powodują konieczność dodawania nowych produktów do pamięci wagi sklepowej. Aby to zrobić trzeba wyłączyć sprzęt i skrupulatnie wprowadzić kolejne towary.

W razie uszkodzenia sprzętu należy go zanieść do serwisu. Naprawa zazwyczaj wykonywana jest ekspresowo, ponieważ jest to urządzenie bez którego żaden sklep nie może działać.