Przejdź do treści

Korzystamy z zalet ozonowania owoców

Generatory ozonu znajdują coraz szersze zastosowanie w przemyśle, w produkcji żywności, jak również w zastosowaniach domowych. Urządzenia tego typu można wykorzystać również do ozonowania żywności na własne potrzeby. Czy rzeczywiście warto wykonywać ozonowanie produktów spożywczych, w tym owoców? W jaki sposób się to robi? Czy jest to metoda bezpieczna oraz potrzebna? Zdecydowanie warto zapoznać się z odpowiedziami na te pytania.

Po co używać ozonatora do owoców?

ozonowanie owocówProces ozonowania jedzenia staje się coraz powszechniejszą praktyką, już na etapie produkcji oraz dystrybucji. Po ozonatory sięgają zarówno producenci, jak i hurtownicy czy sprzedawcy. Proces ten znacznie poprawia trwałość żywności. Skutecznym rozwiązaniem jest ozonowanie owoców. Prowadzi ono do eliminacji mikrobów, zalążków grzybów oraz pleśni. Dodatkowo nie tylko pomaga w dłuższym przechowywaniu warzyw i owoców, ale również skutecznie usuwa pozostałości pestycydów. Urządzenie do ozonowania warzy i owoców może dodatkowo posłużyć do ozonowania także innych produktów spożywczych, w tym mięsa, jaj, kaszy oraz innych produktów. Ozonatory domowe mogą posłużyć do ozonowania pomieszczeń, w tym wnętrza lodówki, zmywarki albo innych urządzeń mających kontakt z żywnością. Sam proces ozonowania żywności jest prosty i może być przeprowadzony na dwa sposoby. Pierwszy to ozonowanie żywności w wodzie, co jest najbardziej powszechnym i popularnym sposobem, zwłaszcza w przypadku owoców, warzyw i mięsa.

Drugi sposób ozonowania żywności to ozonowanie bez użycia wody, które polega na umieszczeniu produktów spożywczych w woreczku strunowym. Pozostawia się jedynie wąską szczelinę na rurkę od ozonatora. Następnie podpina się rurkę z dyfuzorem oraz umieszcza ją w woreczku z produktami spożywczymi. Całość należy uszczelnić i uruchomić ozonator na dziesięć do piętnastu minut. Po tym czasie produkty należy wyjąć i odczekać 20 minut przed spożyciem.