Generatory ozonu znajdują coraz szersze zastosowanie w przemyśle, w produkcji żywności, jak również w zastosowaniach domowych. Urządzenia tego typu można wykorzystać również do ozonowania żywności na własne potrzeby. Czy rzeczywiście warto wykonywać ozonowanie produktów spożywczych, w tym owoców? W jaki sposób się to robi? Czy jest to metoda bezpieczna oraz potrzebna? Zdecydowanie warto zapoznać się z odpowiedziami na te pytania.
Po co używać ozonatora do owoców?
Proces ozonowania jedzenia staje się coraz powszechniejszą praktyką, już na etapie produkcji oraz dystrybucji. Po ozonatory sięgają zarówno producenci, jak i hurtownicy czy sprzedawcy. Proces ten znacznie poprawia trwałość żywności. Skutecznym rozwiązaniem jest ozonowanie owoców. Prowadzi ono do eliminacji mikrobów, zalążków grzybów oraz pleśni. Dodatkowo nie tylko pomaga w dłuższym przechowywaniu warzyw i owoców, ale również skutecznie usuwa pozostałości pestycydów. Urządzenie do ozonowania warzy i owoców może dodatkowo posłużyć do ozonowania także innych produktów spożywczych, w tym mięsa, jaj, kaszy oraz innych produktów. Ozonatory domowe mogą posłużyć do ozonowania pomieszczeń, w tym wnętrza lodówki, zmywarki albo innych urządzeń mających kontakt z żywnością. Sam proces ozonowania żywności jest prosty i może być przeprowadzony na dwa sposoby. Pierwszy to ozonowanie żywności w wodzie, co jest najbardziej powszechnym i popularnym sposobem, zwłaszcza w przypadku owoców, warzyw i mięsa.
Drugi sposób ozonowania żywności to ozonowanie bez użycia wody, które polega na umieszczeniu produktów spożywczych w woreczku strunowym. Pozostawia się jedynie wąską szczelinę na rurkę od ozonatora. Następnie podpina się rurkę z dyfuzorem oraz umieszcza ją w woreczku z produktami spożywczymi. Całość należy uszczelnić i uruchomić ozonator na dziesięć do piętnastu minut. Po tym czasie produkty należy wyjąć i odczekać 20 minut przed spożyciem.