Przejdź do treści

Jakie odmiany winorośli znajdziemy w polskich winnicach?

  • przez

 

Podobno produkcja wina ma swoje początki już w IX wieku. Tak któregoś dnia stwierdzili archeolodzy, odkrywając ruiny prawdopodobnej winnicy. To wydarzenie miało miejsce w Krakowie. W późniejszym czasie winnice rozwijały się raczej w województwie lubuskim, w okolicach Zielonej Góry i przez wiele lat wiodły prym w tej dziedzinie. Obecnie największą popularność zyskuje dobrej jakości polskie wino z województwa świętokrzyskiego.

Którego polskiego wina warto spróbować?

dobrej jakości polskie winoNa pewno warto sprawdzić każdy gatunek, aby samemu wyrobić sobie zdanie na ten temat. Oferujemy jednak krótki przewodnik opisujący dobrej jakości polskie wino i dostępne w regionie zielonogórskim oraz świętokrzyskim odmiany. Po pierwsze riesling – jest to odmiana biała winorośli, pochodząca z doliny Renu, czyli uprawiana w podobnym klimacie do polskiego. Po drugie chardonnay – również biała odmiana, ale pochodząca z rejonu Szampanii, używana głównie do produkcji win musujących. Po trzecie gewurztaminer – też lubiący chłodne rejony, na bazie tego gatunku powstaje zarówno wino białe, jak i czerwone, jego pochodzenie nie jest do końca znane. Po czwarte pinot gris – najprawdopodobniej najbardziej popularna odmiana, mająca swoje korzenie we Francji, produkuje się z niej raczej wino czerwone. Są to najbardziej znane gatunki, ale nie tylko te występują w Polsce. Z pewnością jednak lepiej trzymają się te, które z natury są bardziej odporne na zimny, niesprzyjający, polski klimat.

Kiedyś pojęcie „dobrej jakości polskie wino” było zupełnie abstrakcyjne, ponieważ powszechnie uważano, że w Polsce nie da się wyprodukować dobrego wina, a nawet jeżeli jakimś cudem to się powiedzie, to z uwagi na fakt, iż wielu winoroślom nie udaje się przetrwać, cena za butelkę takiego wina będzie kosmicznie wysoka.