Podobno produkcja wina ma swoje początki już w IX wieku. Tak któregoś dnia stwierdzili archeolodzy, odkrywając ruiny prawdopodobnej winnicy. To wydarzenie miało miejsce w Krakowie. W późniejszym czasie winnice rozwijały się raczej w województwie lubuskim, w okolicach Zielonej Góry i przez wiele lat wiodły prym w tej dziedzinie. Obecnie największą popularność zyskuje dobrej jakości polskie wino z województwa świętokrzyskiego.
Którego polskiego wina warto spróbować?
Na pewno warto sprawdzić każdy gatunek, aby samemu wyrobić sobie zdanie na ten temat. Oferujemy jednak krótki przewodnik opisujący dobrej jakości polskie wino i dostępne w regionie zielonogórskim oraz świętokrzyskim odmiany. Po pierwsze riesling – jest to odmiana biała winorośli, pochodząca z doliny Renu, czyli uprawiana w podobnym klimacie do polskiego. Po drugie chardonnay – również biała odmiana, ale pochodząca z rejonu Szampanii, używana głównie do produkcji win musujących. Po trzecie gewurztaminer – też lubiący chłodne rejony, na bazie tego gatunku powstaje zarówno wino białe, jak i czerwone, jego pochodzenie nie jest do końca znane. Po czwarte pinot gris – najprawdopodobniej najbardziej popularna odmiana, mająca swoje korzenie we Francji, produkuje się z niej raczej wino czerwone. Są to najbardziej znane gatunki, ale nie tylko te występują w Polsce. Z pewnością jednak lepiej trzymają się te, które z natury są bardziej odporne na zimny, niesprzyjający, polski klimat.
Kiedyś pojęcie „dobrej jakości polskie wino” było zupełnie abstrakcyjne, ponieważ powszechnie uważano, że w Polsce nie da się wyprodukować dobrego wina, a nawet jeżeli jakimś cudem to się powiedzie, to z uwagi na fakt, iż wielu winoroślom nie udaje się przetrwać, cena za butelkę takiego wina będzie kosmicznie wysoka.